1 Hokkaido tök
5 dl húsleves
5 dl tej
2 dl tejszín
1 rúd vanília
50 g cukor
1 nagyobb fej sonkahagyma
kevés fokhagyma
2 dl testes vörösbor
só
A tököt megmossuk, félbevágjuk, kikaparjuk a magokat és héjastul feltesszük fözni.
Amikor félig megpuhult, leöntjük a vizet, lehéjazzuk, kisebb darabokra vágjuk (ilyenkor már könnyű vágni). A húslevest (leveskockából is készülhet), tejet, tejszínt összekeverjük, hozzáadjuk a vaníliát, a megtisztított hagymát és fokhagymát, majd beletesszük a tököt. Lassú forrlással puhára főzzük, félidőben hozzáadva a bort. Ha a tök megpuhult, kivesszük a vaníliát, és az egészet átturmixoljuk, majd szükség szerint sózzuk.
Szerecsendióval is illatosíthatjuk, borssal is ízesíthetjük, reszelt sajtot illetve mandulaforgácsot is kínálhatunk hozzá. A nagy kerek "hagyományos" sütőtökből illetve a hosszúkás sárga tökből is kíváló. Még jobb lesz lesz íze a levesnek, ha a tököt sütőben sütjük meg a főzés helyett.