Vissza

Főételek

Indiai lencsefőzelék - (dal makhani)

Indiai szakács receptje

Hozzávalók 4 főre

500 g lencse (legjobb az indiai fekete)
50 g vaj vagy kókusz zsír
1 nagy lilahagyma felaprítva
8 cm friss gyömbér reszelve vagy finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma finomra aprítva
1 ek őrölt koriander
1 ek őrölt római kömény
1 ek őrölt kurkuma
1 tk őrölt kardamom
1 tk cayenne bors
2 ek sűrített paradicsom
1 doboz hámozott, darabolt paradicsom
5 dl tej vagy kókusztej
5-6 dl víz
só, bors
tálaláskor tejszín

Elkészítés

A lencsét előző nap háromszoros mennyiségű vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük a vizet, friss vízzel felöntjük, és majdnem puhára főzzük.
A fűszeres alaphoz egy nagy öntöttvas lábasban (amit sütőbe tudunk tenni) felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és gyömbért, és kevés sóval üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomokat, majd a megfőtt lencsét is. Beleöntjük a tejet/kókusztejet és annyi vizet, hogy sűrű, de leves-szerű legyen az eredmény. Sóval, borssal ízesítjük. A sütőt előmelegítjük 100 fokra és az edényt lefedve betesszük. 8 órán át hagyjuk a sütőben - illatos, krémes lencsefőzelék keletkezik. Tálaláskor tejszínnel díszítjük.

Jó tanács

Rizzsel vagy naan-nal kínáljuk, friss korianderrel megszórhatjuk. Italnak mellé yoghurt vagy lassi illik.
Ha nincs fedeles öntöttvas lábasunk, akkor bármilyen sütőbe tehető lábast használhatunk dupla alufóliával lefedve.