Vissza

Levesek

Jámuna leves

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 8 főre

800 g fejes káposzta
200 g paradicsom
300 g cékla
300 g sárgarépa
200 g burgonya
1 csomó friss kapor
1 citrom
1 csomó petrezselyem
50 g vaj
3 dl tejfel

Elkészítés

Tisztítsuk meg és vágjuk fel a zöldségeket. A paradicsomot forró vízbe mártva hámozzuk meg, majd vágjuk nyolc felé. A többi zöldséget vágjuk vékony szeletekre. A fűszernövényeket is aprítsuk fel.

A felszeletelt céklát sózzuk meg, majd locsoljuk meg a citrom levével. A vajon kb. 20 percig pároljuk, amíg puha nem lesz.

Utána hozzáadjuk a sárgarépát, pár perc után a káposztát, majd felengedjük annyi vízzel amennyi ellepi. 10 perc után beletesszük a burgonyát és az egészet puhára főzzük. Végül beletesszük a paradicsomot, kaprot, perezselymet, és egyet rottyantjuk ezekkel is.

A főtt zöldségek (elsősorban a burgonya) kb. egyharmadát a tejfellel és egy kis lével összeturmixoljuk, ezzel sűrítjük a levest. Sűríteni további turmixolással, higítani kevés víz hozzáadásával lehet.

Jó tanács

Tálalás előtt megszórhatjuk friss petrezselyemmel.