Vissza

Főételek

Japchae – koreai, zöldséges üvegtészta

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók 4 főre

100 g (4-5 darab szárított) shiitake gomba (vagy friss)
150 g koreai üvegtészta
(édesburgonyakeményítőből készülő tészta, „dangmyeon”, vagy Korean vermicelli néven kapható, szürkés-áttetsző cérnametéltféle)
1 sárgarépa
1 csokor újhagyma
1 hagyma
500 g friss spenót, vagy mángold
pirításhoz: 0,5 dl olaj
Öntet:
4 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál nádcukor
1 gerezd fokhagyma, reszelve
4 evőkanál szezámolaj
2 teáskanál pirított szezámmag

Elkészítés

Elsőként a szárított gombát leöntjük forró vízzel, és min. 20 percig állni hagyjuk. Kikeverjük az öntet összes hozzávalóját. Egy lábasban vizet forralunk, majd kb. 6-7 percig főzzük benne az üvegtésztát (ha olyan fajtát kapunk, ami nagyon hosszú, azt is csak főzés után vágjuk rövidebb darabokra). Szűrővel kivesszük a tésztát, hideg vízzel leöblítjük, majd egy nagy keverőtálban azonnal összeforgatjuk 2 evőkanálnyi öntettel, hogy ne álljon össze. A főzővizet megtartjuk, ugyanebben a vízben tudjuk blansírozni a spenótot. Előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát gyufaszálra vágjuk, az újhagymát kb. 4 cm-es darabokra (a zöldjét is), a hagymát vékonyra szeleteljük, a beáztatott gombát is felszeleteljük (vagy ha friss gombát használunk, azt). A spenótot megpucoljuk, majd néhány másodpercre a forrásban levő vízbe tesszük, amíg összeesik. Azonnal jeges vízzel leöblítjük, majd alaposan kinyomkodjuk. Ha mángoldot használunk, akkor annak a szárát külön levágjuk, ha nagyon vaskosak, hosszában félbevágjuk, és azt nem főzzük. Minden zöldséget kikészítünk egy tálra. Egy nagy serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk az olajat. Elsőként a tésztát forgatjuk át, pár másodpercig pirítjuk, majd visszaöntjük a tálba. Ezután következnek egyesével, külön-külön a zöldségek: először a hagyma és újhagyma. Amikor kissé megpirult, a tésztához adjuk. Jöhet a sárgarépa, ezt is csak pár másodpercig pirítjuk, amíg még ropogós marad. Ha mángoldot használtunk, akkor a mángoldszár a következő, végül a spenótlevél és a felszeletelt gomba. Az egyes zöldségek között szükség szerint néhány csepp olajat öntünk a serpenyőbe, a zöldségeket pedig nagyon óvatosan sózzuk, borsozzuk. Amikor minden zöldség a tésztán van, ráöntjük az összes öntetet, majd az egészet összeforgatjuk (amikor már nem túl forró, akkor gumikesztyűs kézzel a legegyszerűbb). Nagy tálra halmozzuk.

Jó tanács

Kicsit talán hosszadalmas az elkészítés, de megéri! Koreai üzlet: Honvéd utca 38.
Csirkével, hallal, tenger gyümölcseivel is remek.