Vissza

Levesek

Jéghideg, céklás meggyleves kecskesajtkrémmel

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók 4 főre

500 g érett meggy (nettó), kimagozva
500 g (4 kicsi) zsenge, nyári cékla, meghámozva
só, bors
1 teáskanál cukor, vagy méz
1 nagy citrom leve
2 ág friss tárkony
fél kígyóuborka, meghámozva, kimagozva
1 kicsi hagyma, felaprítva
Tálaláshoz: 120 g natúr kecskesajtkrém

Elkészítés

A meggyet kimagozzuk, ez jó érettségű meggy esetében kézzel a leghatékonyabb és leggyorsabb. A céklát meghámozzuk és lereszeljük a reszelő nagy lyukán. Lábasba tesszük a reszelt céklát, a meggy felét, és felöntjük kb. 8 dl vízzel. Sózzuk, hozzáadjuk a mézet és a citromlevet, valamint a tárkonyt. Kb. tíz percig főzzük, amíg a cékla és a meggy megpuhul.
Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ekkor hozzáadjuk a meggy másik felét, a felkockázott uborkát és hagymát. A tárkonyt eltávolítjuk, a levest pedig turmixgépben teljesen simára pürésítjük. Megkóstoljuk, és ízlés (és az alapanyagok szerint) ízesítjük sóval, borssal, citrommal, vagy mézzel. Utóbbiak mennyisége a gyümölcs édességétől és fajtájától is nagyban függ. Tehetünk hozzá kis csilit is.
A levest hűtőbe tesszük legalább 4 órára, vagy egy egész éjszakára, hogy le tudjon hűlni. Jéghidegen kínáljuk. Tálaláskor minden tányérba egy –egy kis darab kecskesajtkrémet teszünk, a tetejét pedig díszíthetjük finomra vágott tárkonnyal.

Jó tanács

Isteni!