Vissza

Főételek

Karalábélevél töltve

Mautner Zsófi nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4-6 főre

6 zsenge karalábé jó nagy, friss levelekkel
700 g darált csirkemell
150 g bulgur
2 tojás
1 gerezd fokhagyma reszelve
1 csokor petrezselyem finomra aprítva
1 tk római kömény
1 ág tárkony
2 ek olívaolaj
2 dl zsírszegény natúr joghurt
1 citrom leve
1 ek cukor

Elkészítés

Először a karalábéleveleket blansírozzuk - lobogva forró, majd jéghideg vízbe mártjuk néhány másodpercre.
A töltelékhez összekeverjük a darált húst, a bulgurt, a két tojást, a reszelt fokhagymát, a finomra aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, ha szeretjük a keleti fűszereket, akkor római köménnyel fűszerezzük. Kevés langyos vízzel higítjuk, majd a levelekbe töltjük - nem kell nagyon szorosan, mert a bulgur majd megdagad.
A karalábégumókat meghámozzuk, majd a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Egy nagy lábasba tesszük, amiben főzzük majd a töltikéket. Felöntjük az alaplével/vízzel, sóval, borssal ízesítjük.
A töltikéket a reszelt karalábéra tesszük, ha kell felöntjük még annyi vízzel, hogy a töltelékig érjen. Egy ág tárkonyt és 2 evőkanál olívaolajat teszünk rá. Fedő alatt, 35-40 percig főzzük közepes lángon.
Ha megfőttek a töltikék kivesszük őket, a mártást turmixgépbe tesszük 2 dl joghurttal, ízesítjük citromlével, pici cukorral/mézzel majd simára turmixoljuk. Ha kell, sóval, borssal ízesítjük. Ráöntjük a töltikékre.

Jó tanács

Tálaláskor jóféle olajat csepegtethetünk az adagok tetejére. Köret nem feltétlenül kell, de ha mégis, akkor petrezselymes újburgonya, vagy netán gnocchi...és más bűnös dolog is szóba jöhet.