Vissza

Levesek

Karfiol leves

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

egy nagy fej karfiol
3 leveskocka vagy 1 liter zöldségalaplé
olívaolaj
3 dl tejföl
só, bors

Elkészítés

A karfiolt egészben megmossuk, leveleit levágjuk (salátába jó lesz, ha elég ropogós), megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és egy tűzűlló tálban a sütőbe tesszük. 170 fokon, légkeveréssel addig sütjük, amíg a karfiol teteje világosbarnára sül.

Ha kicsit kihűlt, rózsáira szedjük. A leveskockákból elkészítjük a leves alapját (vagy haszáljuk a kész alaplét). A karfiolrózsák kb. 3/4 részét beletesszük a levesbe, és néhány percig főzzük. Akkor lesz jó a leves, ha a rózsák ropogósak maradnak.

A maradék karfiolt a tejföllel Nutribulletbe tesszük, összeturmixoljuk, majd a levesbe öntjük. A kész levest már nem forraljuk fel.

Jó tanács

Jófajta házi csipetke is nagyon illik a leveshez. Apróra vágott petrezselyemmel fokozhatjuk az ízeket.