a tésztához:
250 gr darált mandula
11 tojás fehérje
150 gr cukor
a krémhez:
11 tojás sárgája
50 gr cukor
3 tábla 70%-os keserű csokoládé
1 dl rum
2 dl tejszín
a torta tetejére:
100 gr mandula
50 gr cukor
A tésztához a 11 tojás fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan belekeverjük az őrölt mandulát és a cukrot. Kivajazott, sütőpapírral gondosan kibélelt tepsibe simítjuk, 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 15-20 percig sütjük - amíg a beleszúrt tésztatűre nem ragad rá semmi, és a teteje aranybarna. Ha készen van, félre tesszük, kihűtjük. Ha kihűlt, kifordítjuk a tepsiből célszerűen úgy, hogy ráteszünk a tepsire egy tálcát, majd megfordítjuk, és ütögetjük. Egyben ki kell jönnie.
A krémhez a 11 tojássárgát habosra verjük a cukorral, majd beletesszük a rumot is. Egy lábasban víz fölött melegítjük a tejszínt és benne az összetört csokoládét. Amikor a csokoládé felolvadt, beletesszük a tojásos masszát és tovább melegítjük egészen addig amíg közel kerül a forráshoz. Semmiképpen nem szabad forralni mert akkor a tojás összeugrik - idejében le kell venni a tűzről. Kihűtjük.
A tésztát két egyenlő részre vágjuk, és az egyiket rátesszük a tortástálra. Megkenjük a hideg krémmel majd rátesszük a másik részt, és a tetejét valamint az oldalakat is bekenjük.
A tészta tetejére grillázs kerül. Ehhez az egész mandulákat mozsárban feltörjük, és a cukorral egy lábasban megpirítjuk. Ennek során kisebb gombócokká áll össze a cukor és a mandula, ezért amikor megpirult ismét betesszük a mozsárba, és megint összetörjük. Végül a torta tetejére és oldalára szórjuk.
Isteni és nem hízlal! Köszönjük Bibike! A mennyiségek 35x26x5 cm-es tepsire vonatkoznak. Érdemes sütőpapírt tenni a tepsibe a tészta sütéséhez - könnyebb lesz kiszedni.