125 g keksz (lehetőség szerint teljes kiőrlésű lisztből készült)
65 g vaj, olvasztva
1kk só
csipet fahéj
Töltelék:
2 tubus (340 g) cukrozott sűrített tej
1 zöldcitrom lereszelt héja
2 zöldcitrom leve
2 citrom leve
4 tojás sárgája
A sütőt előmelegítjük 170C-ra.
A kekszet robotgéppel finom morzsa állagúra aprítjuk, úgy, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. A vajat (mikróban, vagy lábasban) felolvasztjuk, és hozzákeverjük a kekszhez, egy-két evőkanálnyit kihagyunk, ezt a forma kikenéséhez használjuk. Egy 22cm átmérőjű kapcsos (esetleg cakkos szélű) tortaforma alját és szélét pici vajjal kikenjük, méretre vágott sütőpapírt helyezünk bele, ezt is megkenjük kevés vajjal. Egyenletesen elosztjuk benne a kekszmorzsát, egy pohár aljával szorosan lenyomkodjuk, úgy, hogy kb. 1cm magas pereme is legyen. A sütőbe helyezzük, 10 percig sütjük.
Ezalatt elkészítjük a krémet: a tojássárgákat sűrűre, fehéredésig keverjük. Hozzáöntjük a sűrített tejet, a kétfajta citrom kifacsart levét (összesen kb. 2dl), és hozzáadjuk egy zöldcitrom reszelt héját. A habverővel simára keverjük. A krémet beleöntjük a torta „héjába”, amit kivettünk a sütőből. Elegyengetjük a tetejét, visszatesszük a sütőbe, és 10 percig sütjük. Teljesen kihűtjük. Igazából jéghidegen a legfinomabb, ezért fél-egy órára a mélyhűtőbe tehetjük. Magában, vagy tejszínhabbal kínáljuk.
A floridai Key-szigeteken termesztett Key-zöldcitromról kapta nevét a sütemény. Sajnos ezt a citromfajtát nálunk nem lehet kapni - ezért zöldcitrom és síma citrom keverékével helyettesítjük.