1 kg filézett csirkemell
2 csomó újhagyma
1 kisebb gyömbérgumó
1 friss ananász és egy konzerv ananász
só, bors, szójaszósz, méz, olaj
A csirkét kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Megszórjuk sóval, borssal és egy kanál mézzel, összekeverjük és állni hagyjuk.
Az ananászt ugyanekkora kockákra vágjuk - a frisset és a konzervet egyaránt. A konzerv levét használni fogjuk!
A hagymát - zöldjét is! - felkarikázzuk. A gyömbért szintén, lehetőleg minél kisebb darabokra (van aki nem szereti a gyömbért).
Egy wokban felforrósítunk 3-4 ek olajat. Beleöntjük a húst, és időnként kevergetve addig sütjük nagy lángon, amíg a leve eltűnik, és kicsit megbarnul. Ekkor hozzáadjuk a hagymát és a gyömbért, sütjük 3-4 parcig, majd az ananászt, amellyel szintén néhány percig forgatjuk. Végül hozzáadjuk az ananász levét és 2 ek szójaszószt, jól összekeverjük, és forrón tálaljuk.
Ha csak friss ananászból akarjuk készíteni akkor húslevesből, vagy - még finomabb - tokaji szamorodniból adjunk tálalás előtt 1-2 dl-t a húsos keverékhez.
Rizzsel, sült rizzsel tálaljuk.
Diétásan:
Konzerv ananász helyett 3 db friss ananász. Kettőt felkockázunk, a harmadikból vízzel turmixot készítünk, és ezt használjuk a konzervlé helyett.