Vissza

Világkonyha

Kínai kesudiós csirke

Eredeti kínai recept nyomán Várnai Gyuri receptje

Hozzávalók 4 főre

- fél kg csirkemell-filé
- két evőkanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál sherry
- 4 evőkanál olaj
- kb. 5 cm hosszú friss gyömbér hámozva, szeletelve
- 1-1 piros és zöld kaliforniai paprika apró szeletekre vágva
- 150 g pirított kesudió (nem sózott!)
- só
A szószhoz:
- 2 evőkanál sherry
- 1 evőkanál osztrigaszósz
- 1 evőkanál szezámolaj
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál cukor
- fél dl víz
- másfél dl száraz fehérbor
- 5-ször késhegyni fehér bors

Elkészítés

Először a csirkemellet elő kell készíteni a felhasználásra. Ehhez kivágunk minden zsírosabb részt és inat, és a húst 2-3 cm hosszú, félxfél cm keresztmetszetű, egyforma darabokra vágjuk. Összekeverjük a szódabikarbónával, és 15 percig állni hagyjuk. Ezután folyó vízzel alaposan lemossuk, majd papírtörülközőn felszárítjuk. Most a csirke készen áll a felhasználásra.

A csirkét összekeverjük a sherryvel és 10 percig állni hagyjuk.

A szósz összetevőit keverjük össze, és tegyük félre.

Wokban hevítsünk fel egy evőkanál olajat, amikor forró, tegyük bele a csirkét és magas hőfokon süssük amíg a felszíne kifehéredik (félig megsül). Szedjük ki a wokból és tegyük félre.

A maradék olajat hevítsük fel, tegyük bele a gyömbért és paprikát. Amikor a sült paprika illatát már érezni lehet, tegyük vissza a csirkét. Öntsük rá a szószt és süssük készre a csirkét.

Végül tegyük bele a kesudiót, néhányszor keverjük meg, sózzuk, és főtt rizzsel tálaljuk.

Jó tanács

Az asztalnál legyen kéznél szójaszósz - van aki az erősebb ízeket szereti.