Vissza

Egyéb fínomságok

Köményes foszlós buci

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók

2,5 dl tej
1 teáskanál cukor
30 g élesztő
250 g rozsliszt
300 g sima liszt
3 teáskanál só
2 evőkanál őrölt köménymag
2 tojás + 1 kenéshez
50 g kacsazsír + 20 g a tepsire
50 g méz
1 evőkanál egész köménymag a tetejére

Elkészítés

A tejet langyosra melegítjük, majd belekeverjük az 1 teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Tíz percig állni hagyjuk, felfuttatjuk az élesztőt. Keverőtálba tesszük a rozslisztet, a sima lisztet, hozzáadjuk a sót, az őrölt köménymagot, és elkeverjük, hogy egyenletes legyen a színe. A közepébe mélyedést formázunk, beleütjük a két egész tojást, hozzáadjuk a megolvadt kacsazsírt, a mézet, végül a felfuttatott élesztőt. Robotgépben, vagy elektromos kézi keverő dagasztókarjával kidolgozzuk a tésztát. Ha nagyon sűrűnek látjuk, adhatunk hozzá plusz langyos tejet.
Homogén, viszonylag tömör és kissé ragacsos masszát kapunk. Ezt áttesszük egy kiolajozott nagy tálba, és 1 óráig, huzatmentes helyen, kb. triplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel átdagasztjuk, majd a bucit félbe és négybe vágjuk. A negyedeket tovább felezzük, majd ezeket is még kettőbe vágjuk, tehát összesen tizenhat, egyforma méretű darabot kapunk, ezekből golyót formázunk . Egy 30 cm átmérőjű kerek formát, vagy téglalap alakú tepsit kibélelünk sütőpapírral, kikenjük a 20 g kacsazsírral, és körben, egymás mellett elrendezzük a kis bucikat. 20 percig újra kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt 180C fokra (alul/felül). Sütés előtt közvetlenül megkenjük a bucik tetejét egy felvert tojással, és megszórjuk egész köménymaggal. 30 perc alatt megsütjük. Frissen, langyosan a legfinomabb.

Jó tanács

Veszélyesen jó!