Vissza

Levesek

Koreai csípős leves

Mautner zsófi receptje

Hozzávalók 4 főre

0,5 dl olaj
1 póréhagyma, vékonyra karikázva
500 g sütőtök, meghámozva, felkockázva
2 sárgarépa, meghámozva, felkockázva
2 fehérrépa, meghámozva, felkockázva
500 g (3 közepes szem) burgonya, felkockázva
só, bors
ha van: 2 nagy marék spenót
Fűszerpaszta:
4 cm friss gyömbér, lereszelve
4 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 evőkanál chilipehely
1 evőkanál csípős paprikakrém
1 evőkanál nádcukor
0,5 dl szójaszósz

Elkészítés

Előkészítjük az összes zöldséget: mindent meghámozunk, és nagyjából egyforma méretű kockákra vágunk. Az olajon pár percig dinszteljük a felkarikázott póréhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt (bármilyen fajta lehet, pl. sonkatök, vagy kicsi, kerek Hokkaido tök), a sárgarépát, fehérrépát, burgonyát (bármilyen más gumós zöldséget is használhatunk, ami éppen kéznél van, pl. zellert, édesburgonyát, paszternákot). Átkeverjük, majd felöntjük 2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, de óvatosan, mert a szójaszósz is sós lesz. Erős lángon, fedő alatt kb. 15 percig főzzük, amíg megpuhulnak (de nem főnek szét) a zöldségek.

Miközben fő, egy kis tálkában elkészítjük a csípős fűszerpasztát: simára keverjük a reszelt gyömbért, reszelt fokhagymát, a chilipelyhet, csípős paprikakrémet, nádcukrot és a szójaszószt. Amikor kész a leves, belekeverjük a fűszerpasztát, és egy-két percig főzzük, végül – ha van – beledobjuk a spenótleveleket, amelyek a hőtől azonnal összefonnyadnak.

Jó tanács

A fokhagymát szükség esetén kihagyhatjuk.