Tészta:
100 g puha vaj
100 g nádcukor
2 tojás, szétválasztva
200 g liszt
½ csomag sütőpor
½ teáskanál só
2 dl tej
½ vaníliarúd
A tetejére:
4 nagy, vagy 10 kisebb szemű körte
(érett, de nem túl puha)
50 g cukor
50 g vaj
½ vaníliarúd
Mézes joghurthab:
200 g görög joghurt
1,5 dl tejszín (30%)
2 evőkanál méz
1 kávéskanál őrölt kardamom
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztamasszához elektromos keverővel habosra keverjük a puha vajat a cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, ezzel is elkeverjük, majd beletesszük a lisztet, sütőport, sót, a tejet és a fél vaníliarúd kikapart magjait. Simára keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a masszába forgatjuk. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk, és negyedeljük (vagy ha nagyobb körtéket használunk, akkor hat szeletre vágjuk).
Egy 23 cm átmérőjű, kerek formát kibélelünk sütőpapírral, amit vizes kézzel kissé benedvesítettünk. Egy vastagfalú serpenyőben kíméletesen, lassan karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a vaníliamagokat, és a vajat is. A karamellizált cukorba öntjük a körtét, és óvatosan 2-3 percig átforgatjuk benne. Ezt a karamellás masszát a papírral bélelt tortaforma aljára öntjük. Nem baj, ha kissé, csomós, bekeményedik, és nem egyenletes, ez a sülés során szépen eloszlik majd a körte levével összeolvadva. Ráhalmozzuk a tésztamasszát, és egyenletesen elkenjük.
Kb. 45 percig, tűpróbáig sütjük. Hagyjuk állni 15 percig. Egy tálat helyezünk a tortaforma tetejére, megfordítjuk, és így is hagyjuk állni 5 percet, így könnyebben kijön.
Mascarponéval, vaníliafagylalttal, vagy mézes joghurthabbal kínáljuk, utóbbihoz együtt felverjük a görög joghurtot, mézet, kardamomot és a tejszínt.
Langyosan a legfinomabb! Hidegen a legesleg finomabb!