Vissza

Sütemények, édességek

Körtés mákos rétes

Várnai Éva receptje

Hozzávalók két rúdhoz

egy nyolc lapos réteslap
50 dkg tehéntúró
3 tojássárga
3 tojásfehérje kemény habbá verve
2 dl tejfel
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliáscukor
20 dkg darált mák
1 kg nem túl puha körte meghámozva és apró kockákra vágva
olaj

Elkészítés

A réteslapokat kiterítjük. Egy konyharuhára tesszük az elsőt, megkenjük egy kevés olajjal (sokan tejfeles olajjal kenik) , rátesszük a másodikat, azt is kenjük, és így tovább. Egy rúdhoz négy lap kell.

A túrót átpasszírozzuk, beletesszük a három tojás sárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot, a tejfelt és a mákot. Mixerrel jól összekeverjük. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot és végül a körtét.

A tölteléket két egyenlő részre osztjuk és megtöltjük a két rudat. Ehhez a négy lapból álló tészta tetejére halmozzuk a tölteléket és óvatosan szétkenjük úgy, hogy a széleken kb. 3 -4 cm üresen maradjon. Ezután a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük.

A két rudat kiolajozott tepsibe tesszük, és a tetejüket meglocsoljuk egy kevés olajjal és megszórjuk porcukorral. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Jó tanács

Elég szorosan tekerjük fel a tésztát, nehogy szétmenjen sütés közben. Vanília fagylalttal tálalva fokozhatjuk az élvezeteket.