Vissza

Sütemények, édességek

Krémes Ruszwurm módra

Ruszwurm cukrászda mintájára Ács Bori receptje

Hozzávalók 4 főre

a tésztához:
110 g hideg vaj
250 g liszt
egy egész tojás
50 g porcukor
egy nagy csipet só
egy evőkanál tejföl
a krémhez:
fél liter teljes tej
6 tojás sárgája
100 g cukor
2 evőkanál étkezési keményítő
4 dl 30%-os habtejszín
1 evőkanál porcukor

Elkészítés

A tésztát állítjuk össze először: a hideg vajat felkockázzuk, a liszttel, sóval, porcukorral elmorzsoljuk, egészen addig, míg nedveshomok-állagot nem kapunk. Ekkor hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, sima tésztává gyúrjuk. Becsomagoljuk, hűtőbe tesszük minimum fél órára.
Amíg hűl, megfőzzük a krémet. Felforraljuk a tejet, amíg melegszik, addig egy tálban elkeverjük a tojássárgákat a cukorral. Amikor a tej felmelegedett, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzáöntjük a meleg tejet, majd ha a felét már beleöntöttük, az egészet visszaöntjük a lábosba. Folyamatos keverés mellett keverjük, míg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor pár evőkanál hideg tejjel egy kistányérban simára keverjük a keményítőt, és ezt is a krémhez adjuk, míg be nem sűrűsödik. Lefedve hagyjuk kihűlni.
Közben vékonyra nyújtjuk, sütőpapíros tepsire tesszük, és megsütjük a tésztát. Elég, ha éppen világos, mert ha túlsül, akkor szeleteléskor törni fog a tészta. Ezt is hagyjuk kihűlni.
Ha minden kész, választunk egy olyan tepsit, formát, ami legalább 4 cm magas. Ennek az aljába rakosgatunk kb. 6 db tésztanégyzetet. A habtejszínt a cukorral kemény habbá verjük, és a kihűlt krémhez forgatjuk. A krémet a tepsibe simítjuk, a hűtőbe tesszük dermedni minimum egy órára. Ha kissé megszilárdult, rárakosgatunk a hat lap fölötti krémre hat másik lapot, megszórjuk porcukorral, és a lapok mentén éles késsel felvágjuk.

Jó tanács

Kész leveles tésztát is használhatunk.