500 gr finomliszt
1,5 teáskanál só
5 ek olaj
3,5 dl langyos víz
25 gr élesztő
1l olaj a sütéshez
A langyos vízben feloldjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval, a közepébe öntjük az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztjuk, a végén hozzáadjuk az olajat is.
45 percig kelesztjük a tésztát, majd olajos kézzel 8-10 darabot szakítunk belőle. Ezekből gombócokat formázunk, majd 15 percig pihentetjük.
Mély serpenyőben felmelegítjük az olajat. A gombócokat olajos kézzel vékonyra húzkodjuk, majd óvatosan a forró olajba csúsztatjuk. Sütés közben a tésztát egy villával az olaj alá nyomkodjuk, hogy szép hólyagos legyen a felülete. Oldalanként 2-2 percet sütjük, majd papírtörlőre szedjük.
Tejfölle, sajttal vagy üresen tálaljuk.
Fokhagymás kence: fokhagyma reszelve, sózva, vízzel felengedve. Van aki szereti.....