Vissza

Főételek

Lasagne spenóttal és sütőtökkel

Lila füge nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

500 g lasagne tészta
6 dl rizstej vagy szójatej
50 gr vaj
50 gr liszt
fokhagymapor

őrölt szerecsendió
bors
500 gr leveles spenót
500 gr sütőtök
300 gr könynen olvadó reszelt sajt

Elkészítés

A sütőtököt héjastul - félbe vagy kisebb darabokra vágva - a sütőben aranybarnára sütjük. Ha készen van, lehúzzuk a héját és kisebb darabokra szedjük.
A spenótlevelek szárait levágjuk, a leveleket gondosan megmossuk, majd egy lábasba tesszük. Fokhagymával és sóval ízesítjük, majd néhány perc alatt megpároljuk.
Elkészítjük a besamelt: a vajat felovasztjuk, hozzáadjuk a lisztet majd folytonos keverés közben a tejet. Addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Ha nem sikerül csomómentesre keverni, akkor a további felhasználás előtt szűrjük át. Szerecsendióval ízesítjük, és hozzáadjuk a reszelt sajt felét. Három részre osztjuk: egy rész üresen marad, egyet összekeverünk a spenóttal, egyet a sütőtökkel.
Tűzálló tálat kivajazunk, és teszünk bele egy réteg besamelt. Ezután jönnek a lasagne lapok, majd a spenótos besamel, majd megint lapok és a sütőtökös besamel. Addig ismételjük, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére kerül az üresen hagyott besamel és a maradék reszelt sajt. Sütőben kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük.

Jó tanács

Ha nagyon hiányzik hozzá a hús, akkor sült kolbásszal a legfinomabb.