Vissza

Főételek

Lazac citromos mártással és brokkolival

Mautner Zsófi receptje alapján Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

- fejenként egy nagyobb szelet bőrös friss lazac (kb. 5-6 cm széles)
- egy kg brokkoli
- 4 dl tejszín
- 2 dl húsleves
- 50 g jófajta vaj
- két citrom leve
- olívaolaj
- só, bors

Elkészítés

Először a brokkolit készítjük el: rózsákra szedjük, majd az egyes rózsákat hosszában félbevágjuk. Olívaolajjal, sóval és borssal keverjük össze a fél rózsákat, majd vágott felükkel lefelé tegyük őket egy kiolajozott tepsibe. 190 fokon kb. 20 percig süssük, amíg ropogós lesz.

A mártáshoz összekeverjük az erőlevest és a tejszínt, mejd beforraljuk, hogy kicsit besűrűsödjön. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromlét és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.

A vajat megolvasztjuk. A lazacfilét először bőrös oldalával lefelé sütjük kg. 2-4 percig, majd a másik oldalát is ugyanennyi ideig. A keresztmetszet elszíneződésén látjuk, hogy mikor sült át. Esetleg még 15-20 percre sütőbe tesszük.

Jó tanács

Vigyázat, a brokkoli nagyon könnyen megég!
A lazacot lehetőleg a felhasználás napján vásároljuk, mindenképpen megbízható helyről! (Magyarországra szóló jótanács)