Vissza

Főételek

Lencsefőzelék hagyományos magyar módon

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

500 gr lencse
1 nagyobb fej hagyma apróra vágva
2 ek olaj
2 tk pirospaprika
3-4 babérlevél
1 ek ecet
2 ek mustár
2 ek cukor
só, bors
2 dl tejföl

Elkészítés

A lencsét háromszoros mennyiségű vízbe áztassuk be a főzést megelőző este.
Másnap az olajon megpirítjuk a cukrot, rádobjuk a hagymát, és néhány percig pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával, majd visszatéve jöhet bele a lencse, amiről előzőleg leöntöttük a vizet. Hozzáadjuk a mustárt, a babérlevelet és felöntjük annyi friss vízzel amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Ha készre főtt hozzáadjuk az ecetet, szükség szerint tovább ízesítjük cukorral, ecettel, sóval, borssal. Végül belekeverjük a tejfölt és tálaljuk.

Jó tanács

Még jobb íze lesz a főzeléknek, ha füstölt hús (csülök, oldalas, tarja, stb.) levével készítjük el víz helyett.
Mi nem habarunk semmit - ha nem elég sűrű a főzelék, akkor vagy öntsünk le a levéből, vagy tegyünk egy adagot a turmixba, és készítsünk krémet a sűrítéshez.