Vissza

Levesek

Lestyános cukkinicsorba

Mautner Zsófi nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

Hozzávalók (4 adag)
40 ml olívaolaj
3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
2 sárgarépa, felkockázva
2 nagyobb burgonya, felkockázva
1,2 liter víz
só, bors
2 nagy ág lestyán
2 babérlevél
500 g cukkini, felkockázva
200 ml tejföl
2 evőkanál tárkonyecet, vagy citromlé
finomra aprított zöldfűszerek, pl. kapor, tárkony

Elkészítés

Olívaolajon, vagy vajon megfuttatjuk a felkockázott sárgarépát és burgonyát. Felöntjük 1,2 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lestyánt és a babérlevelet. Kb. 15 percig főzzük, amíg a répa és a krumpli nagyjából megpuhulnak. Ekkor hozzáadjuk a cukkinit, amivel csak kb. 5 percig főzzük, mivel igen gyorsan megpuhul.

A zöldségek egy részét - kb. egy bögrényit - kihűtünk, a tejföllel összeturmixoljuk, behabarjuk vele a levest, de nem forraljuk.

Tárkonyecettel és finomra aprított zöldfűszerekkel tálaljuk.

Jó tanács

Én minden levest önmagával sűrítek, és így elkerülöm a liszt, keményítő stb. használatát. Sokkal finomabb és egészségesebb!