Krém:
4 tojás szétválasztva
60 g porcukor
50 ml erős presszókávé
50 ml amaretto vagy kávélikőr
500 g mascarpone
Pászkaréteg:
6-12 db kb 250 g pászkalap
1,5 dl gyengébb kávé
Tetejére:
étcsokoládé reszelék, durvára vágott magok
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat egy olyan edénybe tesszük, amiben majd víz felett tudunk főzni. Hozzáadjuk a porcukrot, a presszókávét és a likőrt. Elektromos kézi habverővel habosra keverjük, majd vízgőz felett addig keverjük, amíg térfogata megduplázódik. Csak gyöngyözve forrjon a víz, ne lobogjon!
Ha elkészült a hab, jeges vízbe állítjuk az edényt. Ha lehült, óvatosan hozzáadjuk a mascarponét. A tojásfehérjéket felverjük, és óvatosan azt is a krémhez adjuk.
A rétegeket egy kb. 20x30 cm-es edényben állítjuk össze. A pászkalapokat egy tányéron egyenként meglocsoljuk a gyengébb kávéval, pár másodpercig benne is hagyjuk, hogy megpuhuljon. A tál aljára vékony réteg krémet teszünk, majd rátesszük a beáztatott pászkalapokat. Ezután krém következik, majd ismét beáztatott pászkalap és így tovább. A tetejére krém kerüljön. Lefedjük frissen tartó fóliával és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk csokoládé reszelékkel és a magokkal.
Ez is egy fajta tiramisu, ez is nagyon finom!