0,5 liter tej
3 tojás
5 ek porcukor
2 csomag vaníliás cukor vagy 1/5 rúd vanília
2 ek kristálycukor
½ citrom héja (darabokban)
A tojások sárgáját 3 ek porcukorral habosra keverjük. A tejet a 2 ek kristálycukorral, a vaníliás cukorral vagy vaníliával és a citrom héjával felforraljuk.
Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a maradék 2 ek porcukrot. A tojáshabból egy evőkanállal galuskákat szaggatunk a forrásban lévő tejbe. Pár másodpercig forraljuk, majd óvatosan kanál vagy szürőlapát segítségével megfordítjuk. Mire az utolsót is megfordítottuk, már szedhetjük is ki az elsőt. A kifőtt galuskákat félre tesszük.
Ha már az összes galuskát kifőztük, a tejet, amiben a galuskát kifőztük 1-2 percre tegyük félre, majd óvatosan keverjük bele a kikevert tojás sárgákat. Tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatos keveréssel sűrűsödésig főzzük. Forralni nem szabad, mert a tojás összeugrik.
A kész madártejet egy tálba öntjük, ráhelyezzük a „galuskákat”.
Jól lehűtve a legfinomabb.