Vissza

Sütemények, édességek

Máglyarakás birsalmával

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók

2 nagyobb birsalma meghámozva
150 gr cukor
fél citrom leve
2 dl tej
1 dl tejszín
csipet só
3 tojás szétválasztva
30 gr vaj
6 szelet fonott kalács
egy kis üveg házi sárgabaracklekvár
50 gr mazsola
csipet fahéj
egy marék dió apróra vágva

Elkészítés

A birsalmát vékony szeletekre vágjuk. Kb. 2 dl vizet felforralunk 50 gr cukorral és fél citrom levével. Ebben majdnem teljesen puhára pároljuk a birsalmát.
Három tojás sárgáját fehéredésig keverjük 50 gr cukorral. A tejet és a tejszínt összekeverjük, forráspontig melegítjük, majd a tojássárgához adjuk.
Egy kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral, amit kivajazunk. Belehelyezzük a kalácsszeleteket méghozzá úgy, hogy teljesen kitöltsék a helyet - a hézagokba kisebb darab kalácsokat nyomkodunk, ha kell. Ráöntjük a meleg tejes-tojásos masszát, és megvárjuk, amíg beszívódik. Megkenjük a baracklekvárral, rászórjuk a mazsolát, diót és a fahéjat. A tetején egyenletesen elosztjuk a birsszeleteket. 180 fokos sütőben addig sütjük (alsó-felső lángon) amíg a teteje megpirul.
Közben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd beletesszük a maradék cukrot. A tésztát kihúzzuk a sütőből, tetejét megkenjük a maradék baracklekvárral, és a habbal. Kb. 15 percre visszatoljuk - akkor van kész, ha szép aranyszínű a teteje.

Jó tanács

A tortaformába mindenképpen kell a sütőpapír, mert a tejes lé kifolyhat. Ezért talán biztosabb, ha hagyományos tepsit használunk.