Vissza

Sütemények, édességek

Mák- és gesztenyetöltelék beiglihez

Várnai Éva receptje

Hozzávalók (4-5 mákos, 6 gesztenyés rúdhoz)

Máktöltelék:
fél liter tej
0,5 kg méz
1,25 kg darált mák
2 szelet étcsokoládé
egy csomag datolya
3-4 alma
150 gr rumba áztatott mazsola
5 ek sárgabaracklekvár
1-1 citrom és narancs
3 tojásfehérje
Gesztenyetöltelék:
10 csomag cukrozatlan gesztenyemassza
60 gr cukor
1 l tejszín
6 evőkanál meggylikőr
600 gr aszalt meggy (beáztatva)
300 gr sütésálló csokoládéchips
1 dl rum

Elkészítés

Máktöltelék:
Fél liter vízben a mézzel szirupot főzünk, beletesszük a 2 szelet eltördelt csokit, valamint a mákot.
Hozzátesszük a kimagozott és apróra vágott datolyát, a reszelt almát, a rumba áztatott mazsolát, a felvágott birsalmasajtot és a sárgabarck lekvárt.
A citrom és a narancs héját lereszeljük, és azt is beletesszük.
Végül a tojásfehérjékből kemény habot verünk, és azt is belekeverjük.

Gesztenyetöltelék:
Keverjük össze az áttört gesztenyemasszát a cukorral, tejszínnel, meggylikőrrel, és egy csipet sóval. Ezt kenjük a tésztára, majd szórjuk meg az aszalt meggyel (amelyet meleg vízbe, esetleg rumba áztatttunk) és a csokoládéchipsszel.

Jó tanács

Szilvalekvárral is lehet tölteni a beiglit - piacon vett sűrű 100%-os, cukormentes lekvárral a legfinomabb.