500 g burgonya (főzőkrumpli, pl. Ella)
1 tojás
1 ek libazsír
150 g liszt
2 ek búzadara
1kk só
100 g darált mák
60 g porcukor
vajban pirított morzsa a tálaláshoz
Birsalmakrém:
1 nagy birsalma
50 g cukor
1/2 cirom leve
A burgonyát héjastul puhára főzzük (kb. 45 perc). Melegen meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a tojást, libazsírt, az átszitált lisztet, a búzadarát és a sót. Összegyúrjuk, majd először 4 részre osztjuk, majd mind a 4 részt további 3-ra. Minden darabot kb. 20 cm hosszú és 1 cm átmérőjű hengerré formázunk (lisztezett kézzel), majd 3 cm-es darabokat szeletelünk belőle. A darabokból tenyérrel nudlit sorunk. A kész nudlikat lisztezett tálcán tároljuk, amíg az összes elkészül.
Forró, lobogó sós vízben 7-8 perc alatt több adagban kifőzzük a nudlit. Vajon zsemlemorzsát pirítunk, megforgatjuk benne a nudlit, majd megszórjuk a darált mákkal és a porcukorral.
A birsalmakrémhez összeforralunk 1 dl vizet 50 g cukorral és a citromlével. A birsalmát meghámozzuk, felkockázzuk, és a szirupban puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd símára pürésítjük.
Nagyon jó lehet szilvareszterrel is!