5 tojás szétválasztva
150 gr nyírfacukor
1 dl mákolaj
150 gr darált mák
késhegynyi só
őrölt szegfüszeg
vaj
A tetejére:
250 gr mascarpone
120 gr görög joghurt
50 gr porcukor
vaníliarúd kikapart magja
500 gr vegyes piros gyümölcs
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A sárgáját egy másik edényben a cukorral szintén felverjük fehéredésig.
A sárgáját tartalmazó keverékhez adjuk a mákot, a mákolajat, a fűszereket és símára keverjük. Ezután több részletben hozzáadjuk óvatosan a felvert fehérjét.
Kivajazunk egy kerek teflonos kapcsos tortaformát - oldalát is - és beleöntjük a masszát. 170 fokos sütőben 35 percig - tűpróbáig - sütjük. Hagyjuk kihűlni, és óvatosan borítsuk ki. Szeleteljük fel.
A mascarponet keverjük össze a cukorral és a yoghurttal és halmozzuk a szeletekre. Ezután szórjuk meg a szeleteket a kikapart vanília magokkal. A gyümölcsöt kicsit hevítsük fel, hogy legyen egy kis leve, és tegyük a szeletek tetejére.
Sokféle aromás gyümölccsel nagyon jó - pl. meggy, sárgabarack, passió gyümölcs, narancs - vagy egyszerűen csak vaníliaszósszal.
Aki szereti, tehet a tepsibe sütőpapírt, amit félig kihűlt állapotban lehet a legkönnyebben lehúzni.