1 ek vaj
0,5 dl olaj
1 nagy hagyma finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma egyben - a végén kidobjuk
1 nagy sárgarépa apróra kockázva
fél édeskömény apróra kockázva
2 szárzeller apróra kockázva
100 g húsos füstölt szalonna felkockázva
500 g mangalicahús darálva (lehetőleg otthon darálva)
2,5 dl száraz fehérbor
2,5 dl alaplé
2 babérlevél
só, bors
4 dl tej
1 dl tejszín
8 levél zsálya
a kezeletlen citrom reszelt héja
frissen reszelt szerecsendió
500 g jó minőségű tagliatelle
frissen reszelt parmezán
Egy nagyobb méretű - lehetőleg öntöttvas - edényben felhevítjük a vajat és az olajat. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és a zöldségeket. Megsózzuk, kb. 20 perc alatt puhára dinszteljük kissé karamellizálva.
Közben egy serpenyőben közepes lángon lassan pirítjuk a szalonnát. Ha megpirult, beletesszük a darált húst és azt is lepirítjuk. Hozzáöntjük a fehérbort, jól megkeverjük, hogy a lesült részek fellazuljanak, majd addig pirítjuk, amíg az alkohol elfő.
Ezután a húsos masszát hozzáadjuk a zöldségekhez. Ráöntjük az alaplevet és a tejet, szükség szerint sózzuk-borsozzuk, majd majd félig lefedve, lassú tüzön legalább 3-4 órát főzzük. Időnként kóstolgatjuk - ha már nagyon finom az íze, akkor beleöntjük a tejszínt és beleszórjuk a zsályaleveleket. Átforgatjuk és még néhány percig főzzük.
Frissen kifőzött tagliatellével tálaljuk - külön a ragut és külön a tésztát. Ízlés szerint ki-ki megszórja borssal és reszelt parmezánnal.
A zöldségkockák legyenek kb. azonos méretűek!
Nagyon jó minőségű mangalicakarajt vagy combot esetleg lapockát vegyünk. A főzés során nekem először nem jött be az íz - sok óra fözés után viszont mennyei lett. A toszkánoknak is nagyon ízlett!.