Vissza

Főételek

Maradékzöldség-curry

Mautner Zsófi receptje alapján Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

Összesen kb. 1 kg bármilyen zöldség, vegyesen,
pl.: 50 dkg aprószemű burgonya, 1 karalábé, 1 kis cukkini, karfiol levele, torzsája, maradék káposzta darab, stb.)
2-3 evőkanál olívaolaj
4 dkg vaj
3 evőkanál olaj
1 nagy hagyma, finomra aprítva
3 cm friss gyömbér, finomra aprítva
1 teáskanál őrölt kurkuma
2 evőkanál currypor (vagy bármilyen, indiai jellegű fűszerkeverék)
4 dl víz
5 dkg hántolt napraforgómag
só, bors
2 dl tejszín
15 dkg natúr joghurt

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 220C fokra (alul/felül). A burgonyát meghámozzuk, a kisebb szemeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat félbevágjuk. Összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, majd egy nagy, sütőpapírral lefedett tepsi egyik felére szórjuk. 15 percig sütjük. Közben meghámozzuk és felkockázzuk a karalábét, félhold darabokra szeleteljük a cukkinit, és nagyobb darabokra vágjuk a karfiol levelét, és bármilyen más megmaradt zöldséget. Ezeket is összeforgatjuk olívaolajjal. Amikor letelt a 15 perc, és a burgonya félig megsült, kivesszük a tepsit és a másik felére szórjuk a többi zöldséget. Visszatesszük, és 20 percig sütjük. Ezalatt minden megpuhul, és megpirul (a levélfélék, pl. karfiol levele, vagy káposzta enyhén meg is éghet). Miközben sülnek a zöldségek, elkészítjük a fűszeres mártást: egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olajat. Beletesszük a finomra aprított hagymát és gyömbért, üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a fűszereket, pár másodpercig pirítjuk, majd felöntjük 4 dl vízzel. Beletesszük a napraforgómagot, sózzuk, és fedő alatt 15 percig főzzük. Ekkor botmixerrel kissé pépesítjük (a hagymától és a szotyitól besűrűsödik). Hozzáöntjük a tejszínt, pár percig erős lángon főzzük. Ekkor hozzáadjuk az összes megsütött zöldséget, valamint esetleg 10-15 dkg fagyasztott zöldborsót. Óvatosan átkeverjük, és levesszük a tűzről. A joghurtot simára keverjük, hozzáadunk néhány evőkanállal a forró szószból, simára keverjük, majd visszaöntjük a raguba, és elkeverjük. A joghurttal már semmiképpen nem főzzük tovább, mert akkor kicsapódna. Tálaláskor friss koriandert szórunk rá, adhatunk hozzá extra joghurtot. Kínáljunk hozzá chiliszószt vagy chilipelyhet.

Jó tanács

Indiai kenyeret adjunk hozzá, ami így készül:

Négy lepénykenyérhez összekeverünk 25 dkg lisztet, 1kk sóval, 1 kk cukorral, 1kk sütőporral, 6dkg joghurttal, 2 ek olajjal és kb. 1,6 dl langyos tejjel. 15 percig pihentetjük, majd négy ovális formát nyújtunk, és a sütőben grillfokozaton 6 perc alatt megsütjük, majd, frissen, olvasztott vajjal megkenjük.