1 kg marhapofa
0,5 dl olívaolaj
3 dkg vaj
3 lila hagyma vékonyra szeletelve
4 cm friss gyömbér felkarikázva
2 púpozott evőkanál arab fűszerkeverék (római kömény, szegfűbors, koriander, fahéj)
3 dl marhahús alaplé
1 sárgarépa nagyobb darabokra vágva
1 petrezselyemgyökér nagyobb darabokra vágva
A salsához:
ecet, porcukor, só, friss petrezselyem- és zellerlevél
A zellerpüréhez: 1 kg zeller
1 dl tej
10 dkg vaj
só
A marhapofákat lehártyázzuk, megmossuk, megtöröljük, sózzuk, borsozzuk. Egy (lehetőleg öntöttvas) lábast felhevítünk, beletesszük az olívaolajat és a vajat, majd a húsdarabokat erős lángon körbepirítjuk. Kivesszük a húst, a maradék zsiradékon átforgatjuk a hagymát és a gyömbért, hozzáadjuk az arab fűszereket, majd néhány percnyi kevergetés után hozzáadjuk az alaplét. Visszatesszük a húsdarabokat, és hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket. Fedővel együtt sütőbe tesszük és kb. 3 óráig sütjük amíg a pofa olyan omlós lesz, hogy kanállal lehet vágni. Süthetjük egész éjjel is - 100 fokos sütőben 7- 8 órát. Kivesszük a húst, a mártást leszűrjük, visszaöntjük, egyharmadára beforraljuk közepes lángon. Végül vajjal selymesítjük.
A zellerpüréhez meghámozzuk a zellert és felkockázzuk, majd annyi sós vízzel ami ellepi megfőzzük. Amikor megfőtt, hozzáadjuk a tejet és turmixgépben pürésítjük, majd a vajjal krémesítjük.
A salsához a vékonyra szeletelt lilahagymát összeforgatjuk kevés porcukorral, sóval és ecettel majd felforraljuk, és lefedve hagyjuk kihűlni.Tálaláskor összekeverjük az apróra vágott friss fűszerlevelekkel, és ezt halmozzuk a hús tetejére.
A salsát jó előző nap elkészíteni. Gránátalmamaggal még gazdagabbá tehetjük.
Ha szükséges, még adhatunk burgonyapürét is köretként.
Ha nem szeretjük az arab fűszereket annyira, akkor a marhapofából kíváló vadas is készíthető, ugyanilyen hosszú főzési idővel.