Vissza

Főételek

Medvehagymás fasírt gyömbéres sárgarépakrémmel

Mautner Zsófi nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

Fasírt:
100 g (2 kis szelet kenyér)
150 ml langyos tej
800 g darált pulykahús
2 tojás
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 evőkanál currypor, vagy keleti fűszerkeverék
(római kömény, koriander, kardamom, csipet fahéj)
1 csokor medvehagyma, finomra aprítva
só, bors
Gyömbéres sárgarépakrém:
1 kg répa
500 ml alaplé
4 szelet friss gyömbér

1 kis citrom leve
50 g hideg vaj, felkockázva
Medvehagyma olaj:
100 g medvehagyma
200 ml nem túl markáns olívaolaj
csipet só

Elkészítés

Az egyben sült fasírthoz a sütőt előmelegítjük 190C fokra. A kenyeret (héja nélkül) feldaraboljuk, meglocsoljuk a langyos tejjel, majd néhány percig állni hagyjuk, amíg teljesen megpuhul, és felszívja a tejet. Kinyomkodjuk. Egy nagy keverőtálban a darált húshoz adjuk, majd beletesszük a két egész tojást, a reszelt fokhagymát, a fűszerkeveréket (ezt akár el is lehet hagyni), sót, borsot, alaposan összekeverjük, végül hozzáadjuk a finomra aprított medvehagymát. Egy 26x12 cm-es sütőformát kibélelünk sütőpapírral, enyhén kiolajozzuk, majd beletesszük a húskeveréket, a tetején elegyengetjük. 50 percig sütjük, szeletelés előtt kissé lehűtjük. 12 szelet lesz ebből a mennyiségből.
Közben elkészítjük a gyömbéres sárgarépakrémet. A répát meghámozzuk, felkarikázzuk, majd feltesszük főni az alaplével (vagy vízzel). A főzővízhez adjuk a gyömbérszeleteket és a sót. Fedő alatt, kb. 25 percig főzzük, amíg a répa teljesen megpuhul. A gyömbért eltávolítjuk. Szűrőkanállal kivesszük a répát, turmixgépbe tesszük, majd hozzáadjuk először csak a főzővíz felét (így tudjuk szabályozni az állagát, a többi folyadékot csak fokozatosan adjuk hozzá, amennyiben szükséges). Teljesen simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a citromlevet és hideg vajat, azzal is pürésítjük.
A medvehagymaolajhoz a zöldfűszert (szára nélkül) összeturmixoljuk az olajjal, majd hagyjuk néhány percig állni (ha áttetsző olajat szeretnénk, akkor átszűrjük). Langyosan tálaljuk a felszeletelt fasírtot a sárgarépakrémmel, kevés zöld olajat locsolunk köré. Adhatunk mellé pácolt hagymát, ehhez egy nagy hagymát vékonyra szeletelünk, összeforgatjuk kevés sóval, porcukorral és néhány evőkanál céklalével. Tálaláskor kaporral, petrezselyemmel, vagy rukkolával forgatjuk össze.

Jó tanács

Adhatunk mellé pácolt hagymát, ehhez egy nagy hagymát vékonyra szeletelünk, összeforgatjuk kevés sóval, porcukorral és néhány evőkanál céklalével. Tálaláskor kaporral, petrezselyemmel, vagy rukkolával forgatjuk össze.