Vissza

Egyéb fínomságok

Meggy konyakos szirupban

Saci & Tibi receptje

Hozzávalók

10 kg meggy
1 kg cukor
konyak vagy rum ízlés szerint (de ki is hagyható)

Elkészítés

A meggynek levesszük a szárát, megmossuk és kimagozzuk. Becukrozzuk majd állni hagyjuk (min. 2 óra - max. 12 óra hűtőben) addig, amíg a cukor felolvadt és a meggy kieresztette a levét. Feltesszük a meggyet és a levét is főzni. Amikor felforr, hagyjuk még 5 percig főni, majd leszűrjük. A levet visszatesszük a tűzre és addig forraljuk amíg sűrű, szirupos lé lesz belőle. Közben hozzáadjuk a meggyből folyamatosan kicsorgó levet is. Amikor a lé elég szirupos, hozzátesszük a meggyet és 2 percig hagyjuk főni, majd megint leszűrjük. A meggy ilyenkor még enged levet, ezt is főzzük míg sűrű,szirupos állagú lesz. A szirupba ízlés szerint konyakot vagy rumot öntünk. A jól megmosott üvegeket feltöltjük a meggyel és ráöntjük a szirupot. Az üvegeket lezárjuk, majd vízzel teli lábosba tesszük úgy, hogy ellepje a víz. Forrástól számítva 30 percig főzzük. Kivesszük az üvegeket, majd hagyjuk, hogy kihűljenek, így vákum keletkezik az üvegben. Ez onnan látható, hogy beszívódnak a fedők. Előfordulhat, hogy nem mind szívódik be, de akkor is rendben kell lenniük.

Címke, polc, téli estén felbontható...

Jó tanács

Lekvár is készíthető a recept alapján. Ilyenkor a végén a meggyet turmixoljuk át, majd keverjük össze a sűrű sziruppal.