150 g puha vaj
60 g porcukor
1 tojássárgája
200 g liszt + szóráshoz
1 kávéskanál sütőpor
fél kávéskanál só
250 g sűrűbb, keményebb meggylekvár
1 tojásfehérje
30 g egész mák
A puha vajat elektromos kézikeverővel kikeverjük a porcukorral és a tojássárgájával.
Külön edényben egyenletesen összeforgatjuk a „száraz” anyagokat: a lisztet, a sütőport, a sót. A vajas keverékhez szórjuk átszitálva. (Érdemes nyersen megkóstolni egy csipet tésztát, hogy megfelelő-e a sója, azt később nem tudjuk korrigálni). Az összes hozzávalót elkeverjük a gép dagasztókarjával. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 1,5 órára hűtőbe tesszük pihentetni.
Amikor kivesszük, átgyúrjuk. A sütőt előmelegítjük 180C fokra (sima, alul/felül üzemmód). Egy tepsit lefedünk sütőpapírral. Könnyebb a tésztával úgy dolgozni, ha félbevágjuk. A felét lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk (puha, de jól dolgozható tészta, ha ragad, akkor picit több lisztet szórunk alá). 7 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki, a maradék tésztát újra összegyúrjuk.
Minden korong közepébe egy lapos teáskanálnyi lekvárt teszünk (kb. 10 grammot). Következik a formázás: a korong tőlünk távolabb eső két szélét az óramutató dél jelénél összecsípjük, és szorosan összenyomjuk, hogy ne nyíljon szét. Ezután a jobb alsó és a bal alsó széleket is ugyanígy összecsípjük, azaz a korongból egy háromszöget formázunk, aminek a közepében látszik a töltelék.
A háromszögek egyik csúcsát ecsettel megkenjük tojásfehérjével, és az egész szem mákba mártjuk, hogy teljesen befedje, majd óvatosan áttesszük a tepsibe.
A süteményt kb. 15 percig sütjük. A pontos sütési idő függ a tészta vastagságától, méretétől, de ne barnuljon sötétre, csak enyhe, világos színt kapjon. Hűlés alatt még tovább sül.
Meggylekvár helyett szilvalekvárral is finom.