Vissza

Sütemények, édességek

Meggyes-mákos torta

Fördős Zé receptje

Hozzávalók 4 főre

A tésztához:
200 g liszt
70 g darált mák
150 g cukor
1 csipet só
3 db tojás
3 ek olaj
1 tk szódabikarbóna
300 ml tej
A meggykrémhez:
150 g fagyasztott meggy
1 nagy csipet fahéj
100 g cukor
1 tk vaníliaaroma
200 ml víz
1 ½ tk keményítő
1 ½ tk zselatin
A meggyes mascarponekrémhez:
300 g mascarpone
5 ek a meggykrémből
A mákos krémhez:
80 g mascarpone
meggykrém
25 g darált mák
1 ½ ek porcukor
40 g puha vaj
8 szem amaréna meggy

Elkészítés

A meggyes-mákos torta elkészítéséhez először a tészta hozzávalóit egy habverő segítségével csomómentesre keverjük. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük (ha nagyon pirulna a teteje, a vége felé takarjuk le egy darab alufóliával). A formában hagyjuk kihűlni, majd kiszedjük, a tetejét vízszintesre vágjuk, és elfelezzük a tésztát.

A meggykrémhez a meggyet, a fahéjat, a cukrot, a vaníliát és a vizet felforraljuk, 3 percig főzzük, majd turmixoljuk. A keményítőt elkeverjük egy kis vízzel, a meggyes alaphoz öntjük, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Még melegen egy szűrőn átpasszírozzuk. Ebből a meggykrémből 5 evőkanálnyit félreteszünk a meggyes mascarponekrémhez.

A zselatint elkeverjük 2 evőkanál vízzel, majd 4-6 másodpercre a mikróba dobjuk, hogy felolvadjon. Belekeverjük a megmaradt meggykrémbe, és jól lehűtjük.

A meggyes mascarponekrémhez a jól behűtött mascarponét 3-4 percig habosítjuk, majd belekeverjük a félretett 5 evőkanálnyi meggykrémet. Habzsákba töltjük, és felhasználásig a hűtőben tároljuk.

A piskóta egyik lapjára nyomjuk a meggyes mascarponekrém felét úgy, hogy a közepén hagyunk egy kevés helyet a meggyzselének. Ezután belekenjük a meggyzselé felét is. A megmaradt meggyzselét a mákos krémhez fogjuk felhasználni, amihez a hideg mascarponét kihabosítjuk, majd mehet bele a maradék meggyzselé és a többi hozzávaló.

Rátesszük a másik lapot is, és a maradék meggykrémmel körbekenjük a tortát. Habzsákba töltjük a mákos krémet, és rányomkodjuk a tetejére. Amaréna meggyel díszítjük, és legalább 5 órát hagyjuk állni a hűtőben.

Jó tanács

Friss meggyel is nagyon finom!