Vissza

Sütemények, édességek

Meggyes rácsos

Lajos Mari nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók

A tésztához:
1 dl tej
20 gr élesztő
200 gr porcukor
500 gr finomliszt
250 gr vaj
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
2 ek tejföl vagy yoghurt
A tetejére:
1 kg érett kimagozott meggy, vagy ugyanennyi befőtt
fahéj

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, benne az élesztőt feltuttatjuk. Keverőgépbe tesszük a lisztet, a kisebb szeletekre vágott vajat, 100 gr porcukrot, a sót , reszelt citromhéjat, egy tojássárgát, az élesztős tejet és a tejfölt. A géppel dagasztjuk, majd félórát melegen pihentetjük.
Két cipót formálunk a tésztából. Az egyiket kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt vagy szilikon tepsibe simítjuk. Megszurkáljuk, elrendezzük rajta a meggyet, amit megszórunk fahéjjal és a maradék porcukorral. A másik cipóból vékony rudakat sodrunk, és átlósan berácsozzuk a meggyes tésztát. Letakarva még fél órát kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A maradék tojássárgával megkenjük a rácsokat, és kb. 30-35 percig sütjük légkeveréssel vagy alsó-felső lángon. Hidegen szeleteljük.

Jó tanács

A meggyhez darált diót is keverhetünk, akkor még finomabb lesz.
A rács lesz a legfinomabb, úgyhogy sűrűn rácsozzunk!