Vissza

Levesek

Meggyleves

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4-6 főre

1500 gr kimagozott meggy
150 gr cukor - lehetőleg nyírfa
2 dl tejszín
5 dl tej
egész fahéj, szegfüszeg
egy citrom

Elkészítés

A kimagozott meggyet a fűszerekkel, cukorral és kb. 4-5 dl vízzel feltesszük főzni. Amikor épphogy felforr, levesszük a tűzről.

A meggy felét turmixgépbe tesszük, és a tejjel és tejszínnel összeturmixoljuk. Szitán átszűrve hozzáadjuk a meggy másik feléhez. Kivesszük a fűszereket, és hozzáadjuk a nagyon vékony szeletekre vágott citromot.

Legalább 8 órára hűtőbe tesszük.

Jó tanács

Tálalhatjuk tejszínhab rózsákkal díszítve.
Ha túl híg lesz a leves a fenti módszerrel, akkor egy kis adag tejbegrízt szoktam csinálni (3 dl tej, púpos evőkanál gríz, kevés cukor) és azt is együtt turmixolom a meggyel.
Semmiképpen sem használok lisztet vagy keményítőt a sűrítéshez.