700 gr Graham liszt
350 gr porcukor - lehetőleg nyírfacukor
2 púpos kiskanál szódabikarbóna
1 zacskó mézeskalás fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj és őrölt szegfüszeg)
50 gr margarin
4 egész tojás
8 evőkanál méz
A cukormázhoz:
1 tojás fehérje
150 gr porcukor
A hozzávalókat összedolgozzuk, és kb. 3 mm vstagra nyújtjuk. Kiszúró formákkal elkészítjük a kívánt alakú mézeseket, megkenjük őket felvert tojással, és kizsírozott és lisztezett tepsiben közepes lángon aranybarnára sütjük.
A cukormázhoz a tojásfehérjét nagyon keményre felverjük: előbb csak a tojást, majd beletesszük a cukrot is (legalább 5-8 perc géppel).
Ezután következhet a díszítés: saját készítésű vagy készen kapható cukormázzal, csokoládéval, és minden mással, pl. mandulával, dióval, stb.
A cukormázat kivágott műanyagzacskóval szokás felvinni. Szerintem egy injekciós fecskendővel (gyógyszertárban kapható) könnyebb. Még ecset is szóbajöhet.
A fényképen szereplő mézeseknél készen kapható és saját cukormázat is használtunk, emellett szintén készen kapható csokoládé szíveket. A mézeskalácsok designere és kivitelezője Florcsi volt.
A mézeskalács fémdobozban hónapokig eláll.