Milánói mártás:
500 gr hámozott paradicsom
300 gr baconszalonna
500 gr apróra vágott gomba
olívaolaj
kakukkfű
bazsalikom
petrezselyem
1,5 dl húsleves
1 cs újhagyma
vaj, só
500 gr makaróni vagy penne
4 szelet rántott karaj vagy csirkemell
A megolvasztott vajban üvegesre pároljuk az apróra vágott újhagymát (zöldjét is!). Beletesszük az apróra vágott bacon szalonnát, és zsírjára sütjük. Ezután következik az apróra vágott gomba, majd ha levét elfőtte, akkor a feldarabolt paradicsom és a fűszerek. Végül felöntjük a húslevessel, és jó sokáig - minimum 1,5 órán keresztül - lassú tüzön főzzük.
Sertéskarajból vagy csirkemellből rántott szeleteket készítünk (ld. külön recept)
Makaróni vagy penne tésztát kifőzünk, a mártással és a hússal tálaljuk.
Természetesen rántott hús nélkül, önálló fogásként a milánói makaróni is kitűnő.