A piskótához:
6 egész tojás
150 gr cukor
100 gr liszt
80 gr keményítő
a vaníliás cukor
1 ek citromlé
kevés só
A vaníliakrémhez:
3 dl tej
egy rúd vaília
4 tojás sárgája
100 gr cukor
30 gr liszt
2 dl tejszín
Az eperpüréhez:
1 dl víz
50 gr cukor
3 ek rum vagy édes likőr
200 gr eper két ek cukorral keverve
Először elkészítjük a piskótát. A cukrot az egész tojásokkal fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, a citromlevet, majd beleszitáljuk a lisztet a keményítővel és a sóval. Óvatosan összekeverjük. Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és két menetben megsütjük a piskótát (két kerek lapunk lesz) - 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt. A papírt akkor húzzuk le, amikor langyosra hűlt a tészta.
A vaníliakrémhez felforraljuk a tejet a vaníliával. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett a forró tejhez öntjük. A krémet hideg vízbe állítva, keverés mellett kihűtjük.
A tejszínt kevés porcukorral kemény habbá verjük, és 2/3-át a krémhez keverjük, a maradékot félretesszük.
Szirupot főzünk a vízből cukorral és a rummal, és hagyjuk kihűlni.
Az epret a cukorral és kevés sziruppal felfőzzük, majd botmixerrel pürésítjük.
A tortalapokat vízszintesen félbe vágjuk, így négy kerek lapunk lesz. Az első lapot meglocsoljuk a szirup egynegyedével, megkenjük tejszínhabbal (a félretett mennyiség egyharmadát elhasználhatjuk), majd eperürét és végül vaníliakrémet kenünk rá. Ugyanígy járunk el a második és a harmadik lappal, de a végén nemcsak a harmadik lapot, hanem az egész tortát bevonjuk vaníliakrémmel.
A negyedik lapot kis kockákra vágjuk és megszórjuk vele az egész tortát, majd meglocsoljuk a maradék sziruppal. Lefedett tortadobozban tesszük a jégre, legalább fél napra.
Florcsi kedvence!
Ha nincs eper, málnával vagy vegyes erdei gyümölcssel is fínom.