- 1 db közepes póréhagyma, felkarikázva
- 1 db közepes cukkini, felkockázva
- 2 db közepes répa, felszeletelve
- 300 g tofu, 1*1 cm-es kockákra vágva
- 150 g soba vagy rizstészta
- 1 nagy marék spenót
- 1 kis marék szárított alga, csíkokra vágva (opcionális)
- 5-8 ek miso
- 1 ek frissen reszelt gyömbér
- 6-8 bögre zöldség alaplé vagy víz
- 3 ek kókuszolaj
- 3 ek pirított szezámolaj
- csipet só
Egy lábasban kókuszolajon dinszteljük meg a póréhagymát közepes láng felett. Adjuk hozzá a répát és főzzük 5 percig, majd jöhet a cukkini, újabb 5 perc főzés és ízesíthetjük is a levest a csipet sóval és a frissen reszelt gyömbérrel. Öntsük hozzá az alaplevet és forraljuk fel. Közben egy másik lábasban forraljunk vizet a tésztának és a csomagoláson olvasható utasítás szerint főzzük meg, majd szűrjük le. Meglocsolhatjuk egy kevés pirított szezámolajjal, ez isteni plusz ízt ad a tésztának és nem ragad össze tálalásig. Ha a leves felforrt, adjuk hozzá a tofut, a spenótot és az algát, főzzük még 2-3 percig. Zárjuk el alatta a gázt és adjuk hozzá a misot. Jól keverjük el, hogy a miso feloldódjon a levesben. Tegyünk a tálkákba a megfőtt tésztából és erre szedjük rá a forró levest! Azonnal fogyasszuk!
A jótékony hatást a zöldségeken kívül a miso és a gyömbér adja. A miso többnyire szójababból készül, erjesztett (fermentált) sós ízű pép. Az erjesztést baktériumok, élesztő- és penészgombák végzik, azaz előre megemésztik az ételt: lebontják a szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, és olyan mikroflórát, azaz jótékony baktériumokat hoznak létre, amelyek segítik az emésztőrendszer működését, megóvnak a kórokozóktól.