Tészta:
300 gr teljes kiőrlésű liszt (búza, tönköly, rozs)
50 gr nádcukor
150 gr hideg vaj
1 tojás
1 ek hideg víz
Töltelék:
1 kg besztercei szilva
100 gr nádcukor
2 tk őrölt fahéj vagy nádcukor
3 cm gyömbér reszelve
fél citrom reszelt héja és leve
2 ek étkezési keményítő
A tészta hozzávalóiból morzsatésztát kell készíteni, azaz csak nagyjából kell összedolgozni, semmiképpen sem kell cipót formálni. Akkor lesz megfelelő állagú, ha géppel keverjük, vagy nagyon gyorsan dolgozunk kézzel (hogy a vaj ne melegedjen fel). A kapott morzsát jó félórára a jégre tesszük.
Közben elkészítjük a szilvát: kimagozzuk, hozzáadjuk a töltelék többi hozzávalóját, és jól összekeverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütési mód). Egy kerek tortaformát kivajazunk, és ha letelt a félóra pihentetés, beleszórjuk a morzsa felét. Kézzel szétnyomkodjuk a morzsákat, hogy a massza kitöltse a tepsit. 15 percig sütjük,, majd kivesszük és ráhalmozzuk a tölteléket. Végül megszórjuk a morzsa másik felével úgy, hogy lehetőleg mindenhová jusson. Kb. 30-35 percig sütjük, hagyjuk kihűlni - hidegen szeleteljük. Adhatunk mellé vaníliafagylaltot is.
Ez a híres Streuselkuchen, aminek a receptjét sokáig kerestem eredménytelenül. Sokféle gyümölccsel finom, sőt úgy is lehet csinálni, hogy gyümölcs helyett vaníliakrémet vagy túrókrémet használunk töltelékként. A morzsa legyen elég édes, és vigyázzunk, hogy ne égjen meg.