Vissza

Sütemények, édességek

New Yorki sajttorta

Mautner Zsófia nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók 12 szelethez

- 250 gr zabkeksz darálva
- egy-egy csipet őrölt fahéj, szegfüszeg, gyömbér
- 125 gr olvasztott vaj
- 700 gr natúr krémsajt szobahőmérsékleten
- 1 dl tejföl
- 150-200 gr porcukor
- 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
- 1 dl tejszín
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 egész tojás
- 3 tojássárgája

Elkészítés

Először elkészítjük a torta alapját. Ehhez a kekszet ledaráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal és a fűszerekkel. A kerek kapcsos tortaforma alját kivajazzuk, belesímítunk sütőpapírt és belenyomjuk a darált kekszes masszát. Kb. 1 cm vastag síma felületet kell kapnunk. Hűtőbe tesszük.

A krémhez a krémsajtot géppel kikeverjük a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és citromlével, tejszínnel, keményítővel, egész tojásokkal és tojássárgákkal.

A sütőt felmelegítjük 180 fokra. A tortaformát kívülről jól bebugyoláljuk alufóliával, mert vízfürdőben fogjuk sütni. A krémet rásimítjuk a kekszes masszára. Beletesszük a formát egy tepsibe, amit félig megtöltünk vízzel. 45 percig sütjük, ekkor még kicsit remegős a közepe, de mire kihűl, megszilárdul. Csak teljesen hidegen lehet felszeletelni, ezért jó előző nap elkészíteni.

Jó tanács

Minél fűszeresebb zabkekszet használunk annál jobb!