Vissza

Főételek

Nokedli cacio e pepe

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók: 2 adag

1 nagy tojás
0,5-0,75 dl langyos víz
100 g liszt

2 evőkanál olívaolaj
10 tekerésnyi frissen őrölt bors
20 g vaj
40 g reszelt sajt
(pl. pecorino, parmezán, bármilyen markánsabb, érett, keményebb fajta minőségi kézműves sajt)

Elkészítés

A nokedlihez egy keverőtálban feltörjük a tojást, villával felverjük.
Hozzáadjuk a langyos vizet, villával elkeverjük.
Hozzáadjuk a lisztet, majd fakanállal gyorsan, nagyjából összekeverjük. Nem szabad túlkeverni, nyugodtan maradhatnak benne lisztcsomók (különben kemény lesz a nokedli).
Egy nagy lábasban vizet forralunk, megsózzuk, és a lobogó, sós vízbe szaggatjuk a galuskákat.
Kb. 4 percig főzzük, akkor jó, amikor a nokedli feljön a víz tetejére.
Amikor kész a nokedli, egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és hozzáadunk kb. tíz tekerésnyi borsot (ez sok, de a bors itt főszereplő).
Jöhet hozzá a darabka hideg vaj. Ekkor szűrőkanállal a serpenyőbe szedjük a nokedlit, rászórjuk a reszelt sajtot, rámerünk egy keveset a főzővízből, majd körkörös mozdulatokkal elkeverjük és néhány másodpercig erős lángon főzzük, keverjük. A vaj, a sajt és a nokedli keményítős főzővize rögtön krémes emulziót, szószt képez majd, ami selymesen bevonja a nokedlit. Azonnal tálaljuk, adhatunk mellé salátát, kovászos uborkát.

Jó tanács

Használjunk galuskaszaggatót, mert a több, kisebb nokedli alkalmasabb a krémes szószhoz.