1 kg gyalult tök
egy közepes lila hagyma finomra aprítva
7 dl erőleves
3 dl tejföl
2 nagy csokor friss kapor
2 evőkanál borecet
vaj
só, fehér bors, cuko
szezámolaj
A gyalult tököt besózzuk, 15 percig állni hagyjuk, kinyomjuk.
A vajon üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a tököt és egy csomó csokorba kötött kaprot. Megforgatjuk, felöntjük az erőlevessel, és kb. 5 -7 percig főzzük. A végén a kapor szárát kidobjuk, a zsenge vége marad.
Turmixgépbe tesszük a levest a kaporral, hozzáadjuk a tejfölt, ecetet, sót, borsot, egy evőkanál cukrot.
Jéghidegre hűtjük.
Tálaláskor minden tányér levesre cseppentünk szezámolajat, és megszórjuk apróra vágott friss kaporral.
Legjobb előző nap elkészíteni. Ugyanezzel a recepttel lehet uborkalevest és cukkini levest is csinálni.