Vissza

Levesek

Nyári hideg tökleves

Mautner Zsófi nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

1 kg gyalult tök
egy közepes lila hagyma finomra aprítva
7 dl erőleves
3 dl tejföl
2 nagy csokor friss kapor
2 evőkanál borecet
vaj
só, fehér bors, cuko
szezámolaj

Elkészítés

A gyalult tököt besózzuk, 15 percig állni hagyjuk, kinyomjuk.

A vajon üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a tököt és egy csomó csokorba kötött kaprot. Megforgatjuk, felöntjük az erőlevessel, és kb. 5 -7 percig főzzük. A végén a kapor szárát kidobjuk, a zsenge vége marad.

Turmixgépbe tesszük a levest a kaporral, hozzáadjuk a tejfölt, ecetet, sót, borsot, egy evőkanál cukrot.

Jéghidegre hűtjük.

Tálaláskor minden tányér levesre cseppentünk szezámolajat, és megszórjuk apróra vágott friss kaporral.

Jó tanács

Legjobb előző nap elkészíteni. Ugyanezzel a recepttel lehet uborkalevest és cukkini levest is csinálni.