Vissza

Világkonyha

Orosz céklasaláta

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók (6-8 adag)

500 g cékla (3 közepes), megsütve, felkockázva
500 g burgonya (3 közepes), megfőzve, felkockázva
2 kovászos-, vagy 4 csemegeuborka, felkockázva
1 zöldalma (vagy nasi körte), felkockázva
300 g savanyúkáposzta
só, bors
1 csokor kapor, finomra aprítva
0,5 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj

Elkészítés

A céklát megsütjük: 200C fokra előmelegítjük a sütőt, a céklákat héjastul, egyesével alufóliába csomagoljuk, majd kb. 1 óra alatt megsütjük. A pontos sütési idő a cékla méretétől függően változhat (1-1,5 óra között). Amikor megsült, lehűtjük annyira, hogy kézzel hozzá tudjunk nyúlni, meghámozzuk, majd kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A céklát akár 2-3 nappal előre is meg lehet sütni, alufóliába csomagolva eláll a hűtőben.
A burgonyát meghámozzuk, a céklával azonos méretűre kockázzuk, majd sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Az uborkát és az almát (vagy ropogós, lédús nasi körtét) szintén felkockázzuk.
Az összes zöldséget óvatosan összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a savanyúkáposztát. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a finomra aprított kaprot, végül összekeverjük a napraforgó olajjal. Érdemes néhány órára behűteni, hogy összeérjenek az ízek.
Svédasztal részeként tálaljuk, de kínálhatjuk előételként és adhatunk mellé füstölt pisztrángot is.

Jó tanács

A savanyúkáposztát érdemes kissé felvágni, hogy kényelmesebben legyen fogyasztható.