400 gr finomliszt
1 csipet só
4 tojás
4 dl tej
3-4 dl buborékos ásványvíz
4 ek olaj
A lisztet és a sót keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a tojásokat, majd apránként a tejet, és kézi mixerrel alaposan összedolgozzuk. Ezután adjuk hozzá részletekben a vizet - annyit, hogy közepes sűrűségű masszát kapjunk. A mixerrel csomómentesre dolgozzuk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük - de akár egy egész éjszakán át is pihentethetjük.
Egy közepes serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal. Akkor is ki kell kenni, ha teflonos. Kb. egy ek. olajat a palacsintatésztába keverünk.
A serpenyőt felforrósítjuk, és a közepére öntünk egy merőkanál tésztát, amit ügyesen körbeforgatunk, hogy kitöltse a helyet. Kísérletezzük ki a legmegfelelőbb adag méretét - ne legyen a kész palacsinta túl vastag, de ne is szakadjon szét. Élénk tüzön kb. egy percig sütjük, majd megfordítjuk - óvatosan alányúlva falapáttal, tortalapáttal - majd a másik oldalát már csak fél percig sütjük. Tányérra csúsztatjuk - ha melegen akarjuk tartani, akkor a tányért egy forró vízzel teli edény fölé helyezzük.
A pihentetés fontos! Cukrot nem szabad a tésztába tenni, mert le fog ragadni a serpenyőben.