1 egész prémium csirke, lehetőleg max. 1,2-1,3 kg
1 nagyobb lila hagyma apróra vágva
finom édespaprika
olaj
vaj
só
bors
2 dl tejföl
A csirkét a Kiterített csirke c. receptben leírtak szerint “kiterítjük”. a kivágott far-hát részt (püsökfalatot levágva), szárnyakat, nyakat lebőrözzük, félretesszük.
Tűzálló tálat kivajazunk, belefektetjük a maradék csirkét mellével felfelé, szépen elrendezzük. Ízlés szerint leszedhetjük a bőrét - én csak a nagyon vastag részeket szoktam levenni. A tetejét meglocsoljuk olajjal, sózzuk és borsozzuk, 180 fokos sütőben kb. egy órát sütjük. Kb. 40 perc után a tetejét megkenjük vajjal, hogy szép ropogós legyen. Fontos, hogy ne száradjon ki.
Elkészítjük a “paprikás” részt: lábasban kevés olajon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk pirospaprikával és beletesszük a kivágott csirkedarabokat. Lefedjük, és lassú tüzön legalább egy órát pároljuk. Ne adjunk hozzá vizet , csak ha a csirke nem enged elég levet. Ha a hús teljesen lejött a csontokról akkor vegyük le a tűzről és hűtsük ki.
A kihűlt húsdarabokat tegyük Nutribulletbe, öntsünk rá kb. 1-1,5 dl tejfölt, és pürésítsük. Ez le a paprikás csirke leve.
A megsült csirkemellet és combokat óvatosan helyezzük a az elkészített lébe és forgasuk át. Ha szükséges sóval, borssal ízesítsük.
Tálaljuk galuskával, bármilyen kifőtt száraztésztával, burgonyagombóccal, stb.
Fenti ortodox elkészítési mód a Szenvedély íze c. film sugallatára épül. A filmben 2 órán keresztül főznek fantasztikus anyagokból, fantasztikus konyhában remek francia szakácsok. Tőlük lestem el, hogy sokkal jobb ízt lehet elérni, ha nem csak egyszerűen “feltesszük főzni” a hozzávalókat, hanem mindegyiket valamilyen módon előkészítjük - pl. elősütjük. Tényleg sokkal ízesebb lett a paprikás csirke.
Fontos, hogy kisebb súlyú prémium - tanyasi, kapirgálós, bio stb. - csirkét vegyünk.