Vissza

Sütemények, édességek

Pavlova

Mautner Zsófi után Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

5 nagy tojás fehérje
200 g cukor
2 teáskanál étkezési keményítő
1 teáskanál fehérborecet
1 rúd vanília kikapart magja
1 kávéskanál étolaj

A tetejére:
500 g mascarpone
2 dl tejföl
5 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart magja
szezonális gyümölcsök

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 120 fokra. A tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük felverni. Amikor már legalább háromszorosára nőtt a térfogata, lassan, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, majd a keményítőt, ecetet és vaníliát. Fényes, tötmör, homogén habkrém legyen a végeredmény.

Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, rárajzolunk egy kb. 23 cm átmérőjű kört, amit vékonyan megkenünk olajjal, hogy ne ragadjon rá a hab. Erre halmozzuk spatulával a habot - szép hengert formálva.

75 prcig sütjük-szárítjuk, amíg a teteje teljesen megszilárdul. Ekkor kikapcsoljuk a sütőt, ajtaját kicsit nyitva hagyjuk, hogy benne hűljön ki a desszert. A hűlés során megrepedezik a teteje, de ez nem baj.

A tetejére elkészítjük a krémet: a mascarponét összeforgatjuk a többi hozzávalóval, majd közvetlenül a tálalás előtt rátesszük a Pavlovára.

A tetetjére szezonális gyümölcs jön. Nagyon jó a bogyós erdei gyümölcsökből készült "ragu" - a gyümölcsök pici cukorral való megrottyantása.

Jó tanács

Maracujás ananászragu is finom lehet a tetején: kis lábasban összefőzzük 3-4 friss maracuja húsát egy zöldcitrom levével, mézzel és vaníliával, majd hozzáadunk ananászkockákat.
Bármilyen gyümölcs jó kicsit megbolondítva citrommal, mézzel, vaníliával, esetleg rummal.