Vissza

Sütemények, édességek

Piskóta

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók (18-20 szelet)

6 tojás szétválasztva
100+20 gr kristálycukor
120 gr liszt
egy csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
500 gr házi sárgabaracklekvár

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső).

Verjük kemény habbá a tojásehérjét. Félidőben beletesszük a 20 gr cukrot.

Fehéredésig verjük a tojássárgákat a 100 gr cukorral. (legalább 4-5 perc keverés).

A lisztet átszitáljuk, kozzáadjuk a sütőport és a reszelt citromhéjat.
A tojássárgába spatulával óvatosan belekeverjük a hab egyharmadát. Ezután jön az a lisztes keverék. Végül beleforgatjuk a maradék tojáshabot. Vigyázzunk, hogy a tojáshab ne törjön össze.

Sütőpapíron sütjük 15-20 percig. (A sütőpapírt be kell vajazni.) A sütőt nem szabad kinyitni. Ha aranysárgára sült, kapcsoljuk ki a sütőt, de még hagyjuk benne a tésztát pár percig.

Óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd egy hideg, nedves konyharuára tegyük a tésztát, és óvatosan, lassan tekerjük fel. Hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, tekerjük le, kenjük rá a baracklekvárt, és ismét tekerjük fel, konyharuha nélkül.
Frissentartó fóliába csomagoljuk, és min. 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

Jó tanács

Ez a klasszikus, legegyszerűbb piskótarecept.