Az omlós tésztához
200 g liszt
125 g vaj
1 db tojás
1 csapott tk só
1 ek jéghideg víz
A töltelékhez
200 ml tejszín
100 ml tej
4 egész tojás
só, bors
szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
5 dkg edami sajt
5 dkg érett camembert sajt
5 dkg friss bébispenót (vagy rukkola)
5 szelet baconszalonna
3 - 4 szem csiperkegomba, vagy 1 nagyobb vargánya
2 ág friss kakukkfű
1 tk vaj
A tésztához egy keverőtálba öntjük a lisztet, bele a kemény, darabokra vagdosott hideg vajat és a sót. Robotgéppel az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá válik. Ekkor beleütünk egy egész tojást, majd hozzáöntjük a kanálnyi jéghideg vizet, és az egészet gyors fokozaton homogén tésztává dolgozzuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk.
Egy sütőformát alaposan kivajazunk, a tésztát pedig belisztezett nyújtódeszkán kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd beleborítjuk a kivajazott sütőformába. Körbe mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a sodrófát a forma peremén végiggörgetve levágjuk a kilógó részeket (ezt késsel is kiigazíthatjuk). Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd alufóliával beborítjuk, és száraz borsót vagy babot töltünk rá nehezékként. 200 fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük, eltávolítjuk a „nehezéket” fóliástól, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben.
Közben egy tálban összekeverjük a tejszínt, a tejet és a tojásokat. Sóval, tört borssal, frissen reszelt szerecsendióval és egy vékonyra szeletelt, kevés sóval összepépesített fokhagymagerezddel ízesítjük.
Az edami sajtot kis kockákra vágjuk, beleszórjuk a tálba a bébi spenót levelekkel együtt (ezt nem kell külön megpárolni) és alaposan összekeverjük a tojásos-tejszínes keveréket.
A baconszalonnát egy kevéske olajon félig megsütjük és félretesszük. A serpenyőben jó alaposan lepirítjuk a húsos szeletekre vágott gombát, mellédobunk két ág kakukkfüvet, egy gerezd megroppantott fokhagymát és egy teáskanálnyi vajat, amivel jól átforgatjuk az egészet és a bacon mellé félretesszük.
Összeállítjuk a quiche-t: Az elősütött tésztába beletöltjük a tojásos-tejszínes-spenótos keveréket, tetejére pakoljuk az elősütött bacont, a lepirított gombát és a kis darabokra tépkedett lágy camembert sajtot. Az egészet sütőbe dobjuk, és 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük. A kisült quiche-t szeletekre vágva, melegen tálaljuk, de később langyosan, sőt hidegen is finom.
Még nagyon sokféle quiche van - próbálj ki egy párat vagy improvizálj!